Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

Clio på bio: om amerikansk film, historia och identitet

Ulf Zander (Inbunden)
39 kr
(Butikspris: 290 kr)
Slut i lager
Historiska Media
Beskrivande text
Filmer i historisk miljö tar publiken med till en svunnen tid där de får uppleva det förgångna. Under årens lopp har kritiker av allehanda slag, med historiker i spetsen, påtalat att dessa filmer inte alls skildrar ?hur det egentligen var?. Händelseförlopp har förenklats, kläder och vapen har inte varit autentiska och kärlekshistorier har fått breda ut sig på den historiska ?verklighetens? bekostnad.

Men handlar filmer i historisk miljö egentligen om historia? Utgångspunkten i Clio på bio är att alla filmer är ett slags dokumentärer. Scenarierna på vita duken kan vara hur fantasifulla och ?verklighetsfrämmande? som helst, men de speglar alltid, om än på olika sätt, de värderingar som var rådande då filmerna spelades in. På så sätt är alla filmer historiska, även de som likt Star Wars utspelas i framtiden och i en annan galax. I Clio på bio visar Ulf Zander sambanden mellan historiska skildringar i Hollywoodproduktioner och de kulturella, ideologiska och politiska moden som dominerat när dessa filmer blivit till. Borta med vinden handlar därför både om 1860-talets och 1930-talets USA. Scarlett O?Haras kamp för att vinna kärlek och framgång knöt an till rådande uppfattningar om hur det varit i Södern under och efter amerikanska inbördeskriget och symboliserade dessutom depressionen, som gick mot sitt slut när filmen hade premiär 1938.

Hollywood har haft en avgörande betydelse för att förklara vad det innebär att vara amerikan i olika tider. De egenskaper som utmärker ?oss? och vilka som är ?de andra? är ingalunda statiska. Följaktligen har många av dem som tidigare klassats som fiender med tiden blivit vänner och vice versa. Zander skildrar hur dessa förändringar har gestaltats på vita duken, från den kontroversiella stum- filmsklassikern Nationens födelse till nutida storfilmer som Kingdom of Heaven, Cinderella Man och Black Hawk Down. Läsaren kan även ta del av framväxten av John Wayne som en amerikansk ikon samt den förändrade synen på vilda västern och indianer i filmens värld. Andra teman är hemvändande soldater på vita duken, Alfred Hitchcock och andra världskrigets propagandafilmer, historieförmedlaren Steven Spielberg, muslimer som ?de andra? i Hollywood och filmiska kommentarer till terrorattackerna den elfte september 2001. Läsaren får också stifta bekantskap med välkända regissörer och skådespelare. Boken illustreras med bilder ur filmer.

Ulf Zander är fil. dr vid Historiska institutionen vid Lunds universitet. Han är en flitig skribent i dags- och fackpress, där han recenserar historisk litteratur och historiska filmer. År 2001 disputerade han på avhandlingen Fornstora dagar, moderna tider, som handlar om hur svensk historia har använts i den offentliga debatten.
Detaljerad information
Titel: Clio på bio: om amerikansk film, historia och identitet Utgiven: 2006
Författare: Ulf Zander Språk: Svenska
Förlag: Historiska Media Antal sidor: 352
Bandtyp: Inbunden ISBN13: 9789189442887