Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

Albert Speer : en biografi

Joachim Fest (Storpocket)
59 kr
(Butikspris: 144 kr)
Leverans inom 3-5 arbetsdagar
Fischer & Co
Välj antal
Beskrivande text
I kretsen kring Hitler framstår Albert Speer som en av de mest gåtfulla personligheterna. Hans karriär var enastående. Redan vid trettio års ålder blev han tredje rikets chefsarkitekt och fick till uppgift att förvandla Berlin till världshuvudstaden Germania. 1943 utnämndes han till rustningsminister och lyckades inom kort fyrfaldiga den tyska krigsproduktionen. Trots detta kallade han sig förbluffande nog för opolitisk. I den närmaste kretsen kring Hitler betraktades han också som något av en outsider. Men i Nürnbergprocessen dömdes han till 20 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten många ansåg att han borde ha dömts till döden.

Speer var full av motsägelser. Från hösten 1943 betraktade han kriget som förlorat, men fortsatte att arbeta för dess seger. Hitlers judehat såg han bara som en galen, fix idé en kontroversiell uppfattning som han märkligt nog kom undan med. Han förblev också relativt oberörd av den korruption och egoism som härjade bland människor i hans omgivning. I denna biografi försöker Joachim Fest att förstå alla dessa motsägelser, att lösa gåtan Albert Speer.

JOACHIM FEST (19262006) är en av Efterkrigstysklands mer kända intellektuella och har bland annat innehaft den prestigefyllda posten som chefredaktör för Frankfurter Allgemeine Zeitung. På senare år rönte han stor framgång med boken Undergången som skildrar Hitlers sista dagar i bunkern och som även låg till underlag för en internationell filmsuccé. På Fischer & Co finns sedan tidigare hans storverk: Hitler en biografi.

Joachim Fest för en ingående diskussion om Speers skuld och frikänner honom på intet sätt. Men precis som i sin Hitlerbiografi är han främst intresserad av att teckna ett sammansatt porträtt som fångar personens hela motsägelsefullhet och ambivalens, det är också det som gör boken verkligt läsvärd.

Lars Linder, DN
Detaljerad information
Titel: Albert Speer : en biografi Utgiven: 2011
Författare: Joachim Fest Språk: svenska
Förlag: Fischer & Co Antal sidor: 485
Bandtyp: Storpocket ISBN13: 9789186597122