Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

Sista dansen med Monica

Jan Sigurd (Inbunden)
89 kr
(Butikspris: 280 kr)
Leverans inom 3-5 arbetsdagar
Hammar Förlag
Välj antal
Beskrivande text
En solig dag, sommaren 1997 träffade jag Jan Sigurd pa ön Hven, mitt i Öresund. Jan, Sigge, berättade då att han skulle ut och spela med Monica Zetterlund som bestämt sig för att göra en sista turne genom Sverige, en avskedsturné. Skulle jag inte vilja följa med och plåta lite?

Vllken fotograf hade tackat nej till ett sådant erbjudande?

»Här är telefonnumret till Monica«, sa Sigge. »Snacka med henne, det blir nog inga problem. «

När jag ringer Monica frågar hon trött vad det ska vara bra för. »Det finns ju redan så mycket foton pa mig.« Det krävdes fler än ett samtal för att övertyga jazzlegenden. Men till slut vann jag.

Under två veckor, hösten -97 reste jag och min kamera på turné med Monica Zetterlund och hennes femmannaorkster.

För mig är jazzmusik svart/vita bilder. Tillsammans med den kvadratiska formen fångar de jazzens tidlöshet och känsla. Jag valde en kamera med normaloptik, eftersom jag då tvingades, att i alla lägen, gå ett steg närmare. Ibland tyckte Monica att jag var alltför påträngande. Men vår överenskommelse var att jag fick tillträde överallt sa länge jag inte försökte regissera henne eller arrangera bilderna.

Resultatet av de två veckorna blev dels en utställning, dels den här boken. Utställningen, ett trettiotal fotografier från turnén, har redan visats runt om i Sverige. Till boken har jag valt ut 60 bilder som jag tycker om och som speglar den Monica Zetterlund jag mötte och lärde känna.

Låtskrivaren Jan Sigurds text är en personlig berättelse om Monicas allra sista turné och om deras mer än tioåriga samarbete och vänskap.

Boken är en hyllning till en stor artist och människa.

HANS JONSSON/fotograf
Detaljerad information
Titel: Sista dansen med Monica Utgiven: 2006
Författare: Jan Sigurd Språk: Svenska
Förlag: Hammar Förlag Antal sidor: 168
Bandtyp: Inbunden ISBN13: 9789185786961