Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

Slaget vid Stäket

Ulf Sundberg (Danskt band)
47 kr
(Butikspris: 150 kr)
Leverans inom 3-5 arbetsdagar
Historiska Media
Välj antal
Beskrivande text
I augusti 1719 anfölls Stockholms södra skärgård av ryssarna. Deras vision var att plundra och bränna, som en påtryckning för att genomdriva ett nederlag som svenskarna försökte förhala. Med en härjad huvudstad skulle hårdare ryska fredsvillkor kunna gälla.
Slaget vid Stäket beskriver hur ryssarna för att undvika Vaxholm, som var ett starkt fäste, gick genom Baggensstäket oftast kallat Stäket söder om Stockholm. Den 13 augusti landsteg sex tusen ryssar vid Stäkets skans. De slogs tillbaka av en svensk styrka som med sina sju hundra man endast utgjorde en dryg tiondel av motståndarnas styrkor. Förlusterna uppgick till fyra hundra ryssar men bara sjuttio svenskar.
Denna sommar kände stockholmarna den stickande brandröken från skärgården, rökpelarna steg mot skyn. Många förberedde sig för att fly. Trots att varningsklockorna hade klämtat var krisberedskapen förvånansvärt låg.
Med vittnesskildringar som utgångspunkt målar Ulf Sundberg upp en spännande och dramatisk historia om hur det gick till när svenskarna under befälet Fuchs fick fienden att vända.
Detaljerad information
Titel: Slaget vid Stäket Utgiven: 2006
Författare: Ulf Sundberg Språk: Svenska
Förlag: Historiska Media Antal sidor: 109
Bandtyp: Danskt band ISBN13: 9789185377046