Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

Kampen om Skåne

Göran Rystad (red) (Inbunden)
89 kr
(Butikspris: 320 kr)
Leverans inom 3-5 arbetsdagar
Historiska Media
Välj antal
Beskrivande text
Det svenska stormaktsväldet var resultatet av ett sekel av expansion och imperiebyggande. Det började med förvärvet av Reval 1561 och kulminerade med rikets utbredning i samband med frederna i Roskilde 1658 och Köpenhamn 1660. Ett viktigt inslag i det svenska imperiebyggandet var en sekellång maktkamp mot Danmark-Norge om hegemonin i Norden. Skånska kriget 1675?1679 kan ses som den dramatiska slutakten.

I Kampen om Skåne skriver danska och svenska historiker om denna lika komplicerade som fascinerande historia. Initierat beskrivs strategi och krigsledning samt krigskostnader och statsfinanser, såväl danska som svenska. Här skildras de stora fältslagen vid Halmstad, Lund och Landskrona men också kampen till sjöss och striderna i Tyskland. Vi får här läsa om motsättningarna mellan den danska befolkningen och de nya svenska makthavarna och om tidens gerillarörelse, de sägenomspunna snapphanarna. I en avslutande del redogörs för den långa fredsprocessen och det karolinska enväldets framväxt.

Kampen mellan Sverige och Danmark har skildrats många gånger. Tidigare skildringar har varit koncentrerade till enskilda krig eller krigshändelser med ett svenskt perspektiv. Kampen om Skåne ger för första gången en samlad bild av hela det skånska kriget. Dessutom är perspektivet både danskt och svenskt, vilket ger en extra tyngd åt framställningen.

Kampen om Skåne utkom första gången 1983. Det här är en delvis nyskriven och omarbetad upplaga. Redaktör är historikern Göran Rystad, professor emeritus vid Lunds universitet.
Detaljerad information
Titel: Kampen om Skåne Utgiven: 2006
Författare: Göran Rystad (red) Språk: Svenska
Förlag: Historiska Media Antal sidor: 368
Bandtyp: Inbunden ISBN13: 9789185057054