Handla tryggt hos oss

Följ oss på:

De sjukaste överlever: om goda virus, hoppande gener och förvärvade egenskaper som går i arv

Sharon Moalem (Inbunden)
49 kr
(Butikspris: 280 kr)
Slut i lager
Natur & Kultur
Beskrivande text
Varför är diabetes av typ 1 så vanlig i norra Europa var det de som snabbt kunde förvandla socker till värme som hade högre överlevnad vid den senaste istiden? Varför bär så många européer på anlag till en dödlig sjukdom som leder till järnavlagring i organen och risk för förgiftning hjälpte det våra förfäder att överleva digerdöden? Kan mammans matvanor under de första veckorna av graviditeten leda till att barnet senare får viktproblem? Varför är en del människor immuna mot hiv? Kan dina gener slås på eller av, och vad kan det leda till?

Här vänder forskaren Sharon Moalem upp och ner på vår uppfattning om sjukdom och vår arvsmassa. Med sin kåserande berättarstil delger han läsaren hur många av dagens sjukdomar i själva verket gav våra förfäder en fördel i överlevnadskampen. Om valet står mellan ett långt liv med en sjukdom eller ett kort liv utan, väljer evolutionen nästan alltid sjukdomen.

Boken handlar också om hur DNA samspelar med den sociala och kemiska omgivningen. Att arvsmassans karaktär kan förändras av händelser i individens liv och att dessa förändringar kan gå i arv något Darwin inte trodde var möjligt innebär nya perspektiv på människans möjligheter och begränsningar. Det betyder inte att Darwins grundteser är oriktiga. Evolutionen är bara mer komplicerad än vi kunnat ana.

De sjukaste överlever är fackgranskad av Åsa Nilsonne och Lars Werdelin som också har skrivit bokens svenska förord.
Detaljerad information
Titel: De sjukaste överlever: om goda virus, hoppande gener och förvärvade egenskaper som går i arv Utgiven: 2008
Författare: Sharon Moalem Språk: Svenska
Förlag: Natur & Kultur Antal sidor: 240
Bandtyp: Inbunden ISBN13: 9789127088917